Volwassenen

Orion Psychologenpraktijk

Volwassenen

Orion Psychologenpraktijk

Volwassenen


DIAGNOSTIEK BIJ GEHEUGENPROBLEMEN
Heb je de laatste tijd moeite om op de juiste woorden of namen te komen? Loop je wel eens naar de keuken om iets te pakken en ben je daar aangekomen alweer vergeten wat je ging doen? Grote kans dat dit komt door vergeetachtigheid. Ouder worden en vergeetachtigheid horen bij elkaar. Groeiende geheugenproblemen kunnen echter ook een eerste teken van dementie zijn. Twijfel je en wil je meer zekerheid? Dan kan je bij ons terecht voor een geheugenonderzoek. Dit onderzoek bestaat uit een gesprek en een aantal testen.


PSYCHOLOGISCHE BEGELEIDING (individueel)
Volwassenen kunnen bij ons terecht voor psychologische begeleiding. We gaan klachten of psychische problemen verminderen door het versterken van de zelfredzaamheid. We bekijken wat je nodig hebt om weer op koers te raken. Denk hierbij aan het geven van specifieke uitleg of begeleiding bij burn-outpreventie, omgaan met stress, omgaan met familiale spanningen, eenvoudige angstproblemen, …
Gezien onze expertise in dementiezorg, kunnen ook personen met (jong)dementie en hun mantelzorgers bij ons terecht voor psychologische begeleiding.


SURPLUS² – GROEPSTRAJECTEN VOOR VOLWASSENEN
In samenwerking met de gemeente Lichtervelde bieden we vanaf september 2022 groepstrajecten voor jongvolwassenen en volwassenen aan. Hieronder vindt u alle praktische info die u ook op de officiële website Lichtervelde.be kunt terugvinden.
De gemeente Lichtervelde wil volop inzetten op het thema ‘mentaal welzijn’. Daarom organiseert het dienstencentrum de Ploeg i.s.m. het netwerk geestelijke gezondheid Kwadraat vanaf september 2022 groepstrajecten voor volwassenen. Met dit nieuwe aanbod willen we eerstelijnszorg op een laagdrempelige manier toegankelijk maken voor iedereen.

1. Zelfzorg voor mantelzorgers
Mantelzorger ben je als je op regelmatige basis zorgt voor een partner, een ouder, een kind, een buur of een vriend die omwille van psychische of fysieke problemen extra zorg nodig heeft. Als mantelzorger neem je taken over zoals het huishouden, persoonsverzorging, emotionele of administratieve ondersteuning. Je kunt mantelzorger zijn van iemand die thuis woont of iemand die in een residentiële setting verblijft, zoals in een woonzorgcentrum. Meestal kies je er niet echt bewust voor om mantelzorger te worden. Iemand uit je omgeving heeft op een bepaald moment hulp nodig en bijna automatisch steek jij je hand uit, omdat die persoon belangrijk voor je is. Deze nieuwe relatie vraagt om aandacht en handvaten om daar op een goede manier mee te kunnen omgaan.
In dit traject willen we jouw draagkracht als mantelzorger vergroten. Er komen thema’s aan bod zoals grenzen stellen, voor jezelf zorgen, communiceren met de persoon voor wie je zorgt en steun durven vragen.

2. Groeien in veerkracht
Veerkracht: wat een prachtig woord! Denk aan de zachte maar taaie kracht van het riet dat platgelegd wordt door de wind en telkens weer opveert.
Veerkracht is de kunst om mee te deinen op de golven van verandering, om tegenslagen te boven te komen en die te zien als groeimogelijkheden. Als je veerkrachtig bent, blijf je ook in moeilijke omstandigheden goed functioneren: je blijft positief en toekomstgericht. Wanneer je veerkracht laag zit, stapelt stress zich op en verlies je het gevoel van controle. We voelen ons allemaal af en toe wel eens nerveus, bezorgd, vermoeid of gespannen. Deze gevoelens zijn normaal. Meer veerkracht ontwikkelen, helpt je beter omgaan met dagelijkse stresserende gebeurtenissen. In dit traject geven we je hiervoor concrete handvaten, tips en technieken. Je veerkracht trainen, dat kan je leren!

3. Stress en burn-out, hoe ga ik er mee om?
Voel je je vaak vermoeid? Pieker je veel? Heb je soms een kort lontje? Maak je je snel zorgen? Het leven zit vol met kleine en grote uitdagingen die stress veroorzaken. Op zich is stress helemaal niet slecht voor ons. Stress kan zowel positief als negatief zijn – een vriend of een vijand – afhankelijk van de omstandigheden en hoe wij ermee omgaan. We hebben een zekere mate van positieve stress nodig om te functioneren, te presteren en vooruit te gaan. Stress wordt echter een probleem wanneer het te lang duurt. Dan spreken we van negatieve of chronische stress. Chronische stress maakt je ziek, doet je energie dalen en zorgt ervoor dat je vastloopt en niet meer kan ontspannen en genieten. De oplossing voor wie last heeft van stress ligt dus niet in het creëren van een volledig stressloos leven, maar net in het beter leren omgaan met stress. Met vallen en opstaan. Met oefenen. Met dit traject willen we jou ondersteuning bieden in het terug grip krijgen op je lichaam en je reacties.

Praktisch
Waar? De sessies gaan door in het dienstencentrum De Ploeg. 1 reeks bevat 5 sessies.
Wanneer? We bieden op dinsdag namiddag- en avondsessies aan en dit op regelmatige basis.

  • reeks 1: 13/9 – 20/9 – 27/9 – 4/10 – 18/10
  • reeks 2: 8/11 – 15/11 – 22/11 – 29/11 – 13/12
  • reeks 3: 10/1 – 17/1 – 24/1 – 31/1 – 14/2
  • reeks 4: 28/2 – 7/3 – 14/3 – 21/3 – 28/3
  • reeks 5: 18/4 – 25/4 – 2/5 – 9/5 – 23/5
  • reeks 6: 30/5 – 6/6 – 13/6 – 20/6 – 27/6

Voor wie?
Voor jongvolwassenen en volwassenen. Iedereen is welkom, ook mensen van buiten Lichtervelde.

Door wie?
Charlotte Cool en Nele Bogaert slaan de handen in elkaar om dit project samen uit te werken. Charlotte werkt als klinisch psycholoog en Nele is kerntalentenanaliste en veerkrachtcoach.

Wat?
Ieder traject omvat 5 sessies van anderhalf uur. We werken met kleine groepen omdat we aandacht willen hebben voor het veiligheidsgevoel, de interactie en een gepersonaliseerd aanbod willen bieden.

Inschrijven?
Je kan je inschrijven via volgende link Inschrijvingsformulier Surplus³.
Een traject kost € 12,5 voor 5 sessies, dankzij de steun van het eerstelijnspsychologisch zorgtraject.
Wie graag nog wat extra informatie wil, kan contact opnemen met Charlotte: 0468 05 29 48 of eb.noiro-kjitkarp@ettolrahc.

BEL OF MAIL ONS VOOR MEER INFO.